Cydr i wędlin smak prowadzą do Świątek

2017-04-28 11:59:50 (ost. akt: 2017-04-28 12:02:37)

W gminie nie brakuje miejsc, za którymi się tęskni. Do Kwaśnego Jabłka we Włodowie przyjeżdżają goście z całej Polski. Z kolei wędliny Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra cieszą się olbrzymią popularnością i kuszą swoimi smakami.

Kwaśne Jabłko

Włodowo - Agroturystyka "Kwaśne Jabłko"

Kwaśne Jabłko Włodowo - Agroturystyka "Kwaśne Jabłko"

Autor zdjęcia: Kamil Foryś

Cisza, spokój, kontakt z naturą... To znajdą goście gospodarstwa agroturystycznego Kwaśne Jabłko we Włodowie (gm. Świątki).

— Chciałem stworzyć miejsce związane z winiarstwem. I takie, które będzie blisko przyrody— mówi Marcin Wiechowski, właściciel gospodarstwa.
Kwaśne Jabłko to ekosiedlisko położone w dolinie Pasłęk.

To właśnie tu przyjeżdżają spragnieni odpoczynku mieszkańcy wielkich miast. Po to, by złapać oddech, posmakować wyrobów lokalnych producentów, wypić kawę na tarasie. Odrywają się od tabletów i telewizorów. Sięgają po planszówki albo książki, których w gospodarstwie jest pod dostatkiem.

— Goście wychodzą na taras i widzą przed sobą 45-hektarową farmę ekologiczną. Same pola i łąki. Nie są skrępowani żadnymi drogami i płotami — opowiada Marcin Wiechowski.

Ci, którym leniwy wypoczynek na leżaku nie wystarczy, mogą poszukać aktywności.
— Nasi goście wybierają się na spływ kajakowy, na rower. Niektórzy kąpią się w dzikim jeziorze w Gamerkach. Każdy znajdzie coś dla siebie — zapewnia Wiechowski.
Goście wspólnie jadają posiłki. Stół łączy, przywraca tradycję biesiadowania. Dzieci, które przyjeżdżają tu ze swoimi rodzicami, też nie narzekają na nudę. Wręcz przeciwnie!

— Bywa, że one mają tu pierwszy raz możliwość wykopywać marchewki albo budować szałas w krzakach — opowiada właściciel Kwaśnego Jabłka.
Rodzice nie muszą się więc martwić, że czegoś zabraknie ich maluchom. W gospodarstwie znajdą wszystkie potrzebne akcesoria — od wanienki dla niemowląt po krzesła do karmienia dzieci. Maluchy do swojej dyspozycji mają też zabawki: zestawy do różnych gier, a nawet farby do malowania rękami.
Goście Kwaśnego Jabłka próbują warzyw prosto z ogrodu.

— Mogą wypić kieliszek naszego cydru, a także spróbować lokalnych produktów. My natomiast oprowadzimy po cydrowni, opowiemy o tym, jak powstaje ten napój — mówi Wiechowski.

Ci, którzy nie mają pomysłu na majówkę, mogą przyjechać do Kwaśnego Jabłka.

— Planujemy plenerową kawiarnię. Brakowało nam kawiarnianego ruchu, stąd pomysł — dodaje właściciel.
Dlaczego warto wypocząć w Kwaśnym Jabłku? — Bo to miejsce zaciszne, kameralne i z obsługą na wysokim poziomie — wylicza Marcin Wiechowski.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra kusi wyśmienitymi wędlinami, po które klienci przyjeżdżają z daleka.

— Mamy tradycyjne wyroby na naturalnych przyprawach. Mięso wieprzowe pozyskujemy od rodzimych producentów. Nasze wyroby są bez chemii. Wędzimy je w komorach wędzarniczych — podkreśla Mariusz Jędrychowski, właściciel zakładu.

Tradycyjne komory wędzarnicze opalane są tylko drzewem bukowym, olchowym i owocowym

Jakie produkty cieszą się największą popularnością? — Nasze kiełbasy kasztelanki z szynki. Korzystamy z niemieckiej receptury — mówi Jędrychowski.— Często słyszę od klientów, że jedząc nasze wyroby czują smak dzieciństwa.

Firma położona jest w malowniczej okolicy. — Przyciągamy turystów. Ci, którzy wracają z Lawendowych Pól, lubią do nas zajść i coś zjeść. — Jędrychowski uśmiecha się zapraszająco.

at


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB